• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

A fénnyel írt város - készül Dunaszerdahely fotókrónikája



Kedves dunaszerdahelyiek!
Városunk történetével kapcsolatban már számos kiadvány látott napvilágot – 2015 végére azonban A fénnyel írt város – Dunaszerdahely fotókrónikája 1880–1980 címmel egy olyan rendhagyó nagy album megjelentetését tervezzük, amelyben a település történetét fénnyel írva, azaz régi fotók segítségével szeretnénk az olvasók elé tárni.
Az egyedi szempontú, összefoglaló, nagy képes album célja, hogy 1880-tól kezdődően több száz szemet gyönyörködtető fényképen keresztül megmutassa Dunaszerdahely egykori mindennapjait, épületeit, kulturális, gazdasági életét, illetve sporttörténetét, és természetesen lakóit, azok életét.
Az 1880 és 1980 között készült felvételek segítségével így nem csak a politikatörténet egyes momentumaival, a városkép már jól ismert felvételeivel fogunk találkozni, hanem családtörténeti érdekességekkel, személyes portrékkal, életképekkel is – a mindennapok múltba tűnt pillanataival.
S végre lehetőség nyílik az eddig nem publikált képek közlésére is, melyeket az ezzel foglalkozó dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Adattár gyűjtött, s gyűjt össze.
A nagyméretű, 400 oldalas, keménytáblás, krétapapíron megjelenő kiadványba kerülő felvételek mindegyike magyarázó szöveggel lesz ellátva, emellett történelmi felvezetők, időrendi táblák, térképek, kislexikon, történelmi ki kicsoda stb. segíti majd a könnyebb tájékozódást.

Ebben a munkánkban kérjük most is az Ön segítségét!
Keressük továbbra is a régi felvételeket, családi fotókat, képeslapokat, amelyek egykor itt, Dunaszerdahelyen készültek, s melyekkel együtt hozzájárulhatunk egy árnyaltabb, családiasabb városkép megjelenítéséhez. Az albumban természetesen a képek tulajdonosainak a nevét is közöljük.
A képek gyűjtését és digitalizálását továbbra is Nagy Attila helytörténész (illetve a Csaplár Benedek Adattár) koordinálja.

Legyen az Ön segítségével színesebb városunk múltja!

Kapcsolat, információ:
Nagy Attila helytörténész,
0905 278764, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

A Dunaszerdahely képes múltját feltáró gyűjtés támogató partnerei:
Dunaszerdahely város önkormányzata, Csallóközi Múzeum, Római Katolikus Egyház – Szent György plébánia, Dunaszerdahelyi Református Egyházközség, Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség, Dunaszerdahelyi Evangélikus Egyházközség, Biró Márton Polgári Társulás, Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet, Pázmaneum Polgári Társulás, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

 

Könyvajánló

Nagyméretű album a katolikus templomról! Bővebben!

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Történelem A fénnyel írt város - készül Dunaszerdahely fotókrónikája