• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

A fénnyel írt város - készül Dunaszerdahely fotókrónikájaKedves dunaszerdahelyiek!
Városunk történetével kapcsolatban már számos kiadvány látott napvilágot – 2015 végére azonban A fénnyel írt város – Dunaszerdahely fotókrónikája 1880–1980 címmel egy olyan rendhagyó nagy album megjelentetését tervezzük, amelyben a település történetét fénnyel írva, azaz régi fotók segítségével szeretnénk az olvasók elé tárni.
Az egyedi szempontú, összefoglaló, nagy képes album célja, hogy 1880-tól kezdődően több száz szemet gyönyörködtető fényképen keresztül megmutassa Dunaszerdahely egykori mindennapjait, épületeit, kulturális, gazdasági életét, illetve sporttörténetét, és természetesen lakóit, azok életét.
Az 1880 és 1980 között készült felvételek segítségével így nem csak a politikatörténet egyes momentumaival, a városkép már jól ismert felvételeivel fogunk találkozni, hanem családtörténeti érdekességekkel, személyes portrékkal, életképekkel is – a mindennapok múltba tűnt pillanataival.
S végre lehetőség nyílik az eddig nem publikált képek közlésére is, melyeket az ezzel foglalkozó dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Adattár gyűjtött, s gyűjt össze.
A nagyméretű, 400 oldalas, keménytáblás, krétapapíron megjelenő kiadványba kerülő felvételek mindegyike magyarázó szöveggel lesz ellátva, emellett történelmi felvezetők, időrendi táblák, térképek, kislexikon, történelmi ki kicsoda stb. segíti majd a könnyebb tájékozódást.

Ebben a munkánkban kérjük most is az Ön segítségét!
Keressük továbbra is a régi felvételeket, családi fotókat, képeslapokat, amelyek egykor itt, Dunaszerdahelyen készültek, s melyekkel együtt hozzájárulhatunk egy árnyaltabb, családiasabb városkép megjelenítéséhez. Az albumban természetesen a képek tulajdonosainak a nevét is közöljük.
A képek gyűjtését és digitalizálását továbbra is Nagy Attila helytörténész (illetve a Csaplár Benedek Adattár) koordinálja.

Legyen az Ön segítségével színesebb városunk múltja!

Kapcsolat, információ:
Nagy Attila helytörténész,
0905 278764, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

A Dunaszerdahely képes múltját feltáró gyűjtés támogató partnerei:
Dunaszerdahely város önkormányzata, Csallóközi Múzeum, Római Katolikus Egyház – Szent György plébánia, Dunaszerdahelyi Református Egyházközség, Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség, Dunaszerdahelyi Evangélikus Egyházközség, Biró Márton Polgári Társulás, Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet, Pázmaneum Polgári Társulás, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

 

HistoryCon - kortárs magyar történelmiregény-írók nemzetközi találkozója

Kortárts magyar történelmiregény-írók nemzetközi találkozója, irodalmi és történelmi előadások, dedikálások, akusztikus koncertek, bor-, sajt- és mézkóstolás, karácsonyi könyvvásár, kézműves-standok, népi gyermekjátszóház...
A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit 2012. december 8-án az első alkalommal megrendezésre kerülő HistoryCon c. rendezvényre, mely egyszerre színes karácsony előtti fesztivál, egész napos gyermekjátszóház, elsősorban azonban a kortárs magyar történelmiregény-írók első hivatalos
találkozója, szakmai konferenciája.

Az írók a Vermes-villa épületében dedikálnak, és csoportos előadásokat tartanak a munkásságukat meghatározó témákról. Az előadásokon kívül pedig mind olvasóik rendelkezésére állnak, dedikálnak, beszélgetnek a közönségük tagjaival.

A HistoryCon 2012 íróstábja a következő (abc-sorrendben):
Bán Mór, Benkő László, Benyák Zoltán, Bíró Szabolcs, Fábián Janka, Fonyódi Tibor, Kovács László, Marcellus Mihály, Muhary Zalán, Nagy Attila és Urbánszki László.


A HistoryCon 2012 tervezett programja:

- 14:00 - A rendezvény ünnepélyes megnyitása
- 15:00 - Bihari Kör magyar népi játszóház 1. rész
- 15:45 - Kovács László tanár úr és Nagy Attila közös előadása a történelmi ismeretterjesztő irodalomról
- 16:30 - Bihari Kör magyar népi játszóház 2. rész
- 17:10 - A romantika helye a történelmi regényirodalomban: Fábián Janka, Muhary Zalán és Urbánszki László közös előadása
- 18:00 - Akusztikus koncert (szervezés alatt)
- 18:30 - Birodalmak, sorsok és misztika: Fonyódi Tibor, Benyák Zoltán és Marcellus Mihály közös előadása
- 19:20 - Az Aranymetszés duó akusztikus koncertje
- 20:00 - Vasba öltöztetett magyar középkor: Bán Mór, Benkő László és Bíró Szabolcs közös előadása
- 22:00 - A HistoryCon 2012 zárása

A belépés a HistoryCon 2012 összes helyszínére és előadására díjtalan!

Főszervezők: Historium Kiadó, Kortárs Magyar Galéria
Partnereink: Csemadok Művelődési Intézete, Csemadok Antikvárium, Ekultúra, netBarátnő webmagazin, Paraméter, Szamóca Infopont, Új Szó, Voila!, dunaszerdahely.com

 

Monográfia Dunaszerdahelyről

Megjelent
Nagy Attila-Nagy Iván-Novák Veronika-Simon Attila-Vajda Barnabás
Dunaszerdahely
c. kötete

Dunaszerdahely a maga mintegy 24 ezer lakosával szlovákiai szinten is a kisvárosok közé tartozik. A város neve mégis fogalom nem csupán az országhatáron belül, de a Kárpát-medencében is, és eggyé vált a szlovákiai magyarsággal. Ha Pozsonyban, illetve bárhol az országban Dunaszerdahelyt vagy a szerdahelyieket emlegetik, mindenkinek a magyarok jutnak az eszébe – sokan talán éppen ezért is úgy tekintenek erre a csallóközi városkára, mint a szlovákiai magyarság egyfajta fővárosára. Ebben az állandóan változó csallóközi tájban Dunaszerdahely is folyamatosan változik, arculatot vált. A jelen kötet ezt a folyamatos átalakulást – a város történelmét – kívánja megörökíteni és dokumentálni: szóban és képekben is. Úgy gondoljuk, erre annál is inkább szükség van, mert bár a jelenlegi Szerdahely lakosságának kevés köze van a régi Szerdahely népességéhez, ám minden közösségnek szüksége van olyan jól értelmezhető múltra, amelybe bele tud kapaszkodni, amelyre alapozva jövőjét felépítheti. Abban a hitben bocsátjuk tehát útjára könyvünket, hogy abból mindenki, akit múltja vagy jelene ehhez a városhoz köt, olyan értéket talál majd benne, amely gazdagítani tudja személyiségét. De azoknak is ajánljuk könyvünket, akik Dunaszerdahelyt csak hírből ismerték, s eddig csupán annyit tudtak róla, hogy egy magyar város a Csallóköz szívében.

Kemény táblás, színes album (22,5 x 33 cm - nagyobb, mint A4) krétapapíron, 224 oldal
Ára: 21 Eur, megrendelhető a Historium Kiadótól!

A tartalomból:

Dr. Hájos Zoltán: Előszó
Simon Attila: Dunaszerdahely. Változó város a változó tájban
Nagy Iván: A település története a legkorábbi időktől az első írott forrásig
    A város múltja a 9. század végéig
    A dunaszerdahelyi agglomeráció és a magyarok a 10. században
    Dunaszerdahely és környéke a korai Magyar Királyság idején
Dr. Novák Veronika: Dunaszerdahely első írásos említésétől 1526-ig
    Szerdahely a 14. században
    Szerdahely a 15. században
Dr. Novák Veronika: Dunaszerdahely a mohácsi csata után
    Szerdahely a 17. században
    Szerdahely a 18. században
Dr. Novák Veronika: A város története 1848–1918 között
    A márciusi forradalomtól az alkotmányosság felújításáig
    Dunaszerdahely az alkotmányosság felújításától 1918-ig
Simon Attila: Az első Csehszlovák Köztársaságban
    Az államfordulat Dunaszerdahelyen
    Városfejlődés, életmód, etnikai és vallási rétegződés a két világháború közötti időszakban
    Politikai élet Dunaszerdahelyen az első köztársaság idején
Simon Attila: A magyar idők Dunaszerdahelyen 1938–1945
Simon Attila: Dunaszerdahely a második világháborútól a rendszerváltásig
    A jogfosztottság évei (1945–1948)
Vajda Barnabás: Dunaszerdahely az egypártrendszer politikai erőterében (1948–1989)
    A bontás és építés, mint Dunaszerdahely szocialista átalakításának eszközei
Nagy Attila: A város egyháztörténete
    A katolikus közösségről
    A református közösség
    Az evangélikus egyház
    A zsidó hitközség
Vajda Barnabás: Vallás a kommunizmusban
Nagy Attila: Fejezetek Dunaszerdahely város oktatástörténetéből
    A kezdetektől a 18. század végéig
    Szerdahely iskolái a 19. században
    A 20. század elejétől a 2. világháborúig
Vajda Barnabás: Iskolák a háború után
Nagy Attila: Kulturális élet Szerdahelyen
    A kezdetektől a 19. századig
    Kulturális élet a 19. század végétől a 2. világháború végéig
    Sajtó és mozgókép Dunaszerdahelyen
Vajda Barnabás: A magyar kultúra visszatérése
Nagy Attila: Adalékok Dunaszerdahely sporttörténetéhez
    A városi sportélet kezdeteitől a DSE (1908), majd a DAC (1920) megalapításáig
Nagy Attila: Dunaszerdahely város szülöttei és lakói
Nagy Attila: Városunk nevezetességei

Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

Várjuk a városlakók segítségét, tárgyi emlékeiket, fotóikat adatbázisunkhoz!

Ezúton kérjük a város jelenlegi és elszármazott lakosságát, hogy településünk várostörténeti portáljának Csaplár Benedek adattárához régebbi tárgyi emlékeikkel, fotóikkal, képeslapjaikkal, egyéb dokumentumaikkal járuljanak hozzá.

Kérjük és várjuk Önöktől az egykori Dunaszerdahely emlékeit, így például
• régi képeslapokat, fotókat, dokumentumokat (levelek, végzések stb.),
• a régi újságokat (pl. a Csallóközi Lapok vagy a Csallóközi Hírlap számait), könyveket, folyóiratokat illetve
• bármilyen Dunaszerdahelyhez kötődő anyagokat, dokumentumokat, tárgyi emlékeket (pl. céhzászlók, gimnáziumi kitűzők, egykori évkönyvek, régi naptárak, vöröskeresztes könyvek, katolikus legényegyletes kitűzők, sapkák stb.)


Várjuk azokat a régi családi felvételeket is, ahol látszik az egykori városkép, illetve a város egyes épületei. Honlapunkon megjelenítjük a felajánlók neveit.
A beérkezett anyagokat digitalizálás után visszaadjuk a tulajdonosnak, vagy felajánlás esetén a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek adattárban helyezzük el azokat, megörökítve a felajánló nevét.
Egyeztetés esetén személyesen is el tudunk menni az anyagokért.

Kérjük, hogy aki segíteni tudná munkánkat, az emlékeit juttassa el Nagy Attila helytörténet-kutatónak

Mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.  Tel.: 0905/ 27 87 64

Csaplár Benedek

Piarista tudós, néprajzkutató. 1821-ben született a Szerdahely melletti Újfalun, szülei Csaplár Ignác és Dobos Erzsébet voltak. Középiskolai tanulmányait az érsekújvári ferences gimnáziumban kezdte, majd a bencések pozsonyi és nagyszombati gimnáziumába járt. Mivel hivatást érzett a szerzetesrendi tanításra, 1836-ban belépett a piarista rendbe. 1841–43-ban Kolozsvárott bölcseletet és klasszika-filológiát, 1843–45-ben Nyitrán, 1845–46-ban Pozsonyszentgyörgyön tanult teológiát. 1846-ban szentelték pappá.

Bővebben...

Könyvajánló

Nagyméretű album a katolikus templomról! Bővebben!

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Történelem