• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

A múlt képeslapokon...

Különleges és több szempontból is egyedi könyvet kínálunk a tisztelt Olvasónak: egykori képeslapok segítségével – s azok sok esetben soha nem látott, ritka és különleges képein keresztül – fogjuk bejárni egy múltját vesztett város, Dunaszerdahely hihetetlenül megragadó, ám mára szinte teljesen semmivé lett mindennapjait...
Színes albumunk korszakok szerint halad: előbb a legkorábbi időszak, a „hőskor” képeslapjait mutatjuk be, amelyek még a Magyar Királyság Dunaszerdahelyét tárják elénk (1897–1919), majd a következő korszak már az első Csehszlovák Köztársasághoz csatolt csallóközi település életképeit villantja fel (1920–1938), míg a harmadik fejezetben a Magyarországhoz 1938-ban visszacsatolt Dunaszerdahely mindennapjait látjuk (1938– 45). Kötetünk záró fejezetében pedig a már az ismét Csehszlovákiához tartozó, ám a kommunizmus által még le nem rombolt (később szocialista mintavárossá épített/erőltetett) egykori mezőváros utolsó pillanatait mutatjuk meg (1945–58).

A tájékozódást az egyes képeslapok magyarázó szövegein túl a könyv legvégén elhelyezett térképünk is segíti, amelyen a számmal is jelölt képeslapokat, pontosabban a rajtuk látható épületek, helyek helyszíneit jelöltük be.
Ám még mielőtt az egyes képeket vesszük szemügyre, nézzük meg maguknak a szerdahelyi képeslapoknak – és kicsit készíttetőiknek is – a történetét!
Az első dunaszerdahelyi képeslapok szinte egyidősek a magyar képeslapkiadás első darabjaival, amelyek az 1896-os budapesti millenniumi ünnepségek apropóján jelentek meg.
Az 1800-as évek derekán világhódító útjukra induló képes levelezőlapok igényét – amelyek olcsóbbak, rá-adásul több szempontból is érdekesebbek voltak, mint az akkoriban drágábbnak számító levélpapírok – a helyi nyomdaipar hamar felismerte. Kínálatukban ezért elég gyorsan megjelentek az előbb fekete-fehér, majd színezett képeslapok. Ezek visszatérő témái, mint azt látni is fogjuk, Dunaszerdahely templomai, fontosabb középületei, híres utcái, terei, ismert helyei voltak.
Nem csoda hát, ha Szerdahely első nyomdája, az 1874-ben alapított Goldstein Józsua-féle már 1897–98-ban megjelentette első képeslapjait. Goldstein nemcsak könyvnyomdász, hanem papír- és könyvkereskedő is volt – nyomdája az egykori Templom térről kivezető   Patika (vagy Posta) utcában állt, a mai Bihari épületétől 10–20 méterre.
Egy 1899-ben feladott képeslapon pedig már ott találjuk a másik dunaszerdahelyi nyomdász, Adler N.  monogramját, majd rövidesen Izak Rimsteinét is, aki üzletét és nyomdáját az egykori nemesszegi utca egyik házában működtette.
Természetesen nem csak a nyomdászok adtak ki, illetve forgalmaztak szerdahelyi fotókkal ellátott képes levelezőlapokat, hanem a városka további könyv- és papírkereskedői is. Közülük elsősorban az 1900-as évek elejéről Petényi Márkot kell kiemelnünk, de Haar Henrik, majd később a fia, Haar Zsigmond papírkereskedése, illetve a 20. század derekán például a Magyar királyi Dohánynagyáruda, vagy Széher Erzsébet könyv- és papírkereskedése, de Gazdag és egyedülálló képi tartalommal!akár Fundárek papírüzlete is ide sorolható. Kiadványunkban éppen ezért mindegyik kép mellett igyekeztünk a kiadót is feltüntetni. Itt kell elmondanunk, hogy noha a megrendelők természetesen az esetek legnagyobb százalékában dunaszerdahelyiek voltak, ám a tényleges nyomdák, kiadók többször máshonnan kerültek ki (pl. Monostory György kiadó – Budapest, Barasits kiadó – Budapest, TVAR – Pozsony stb.). Ezek a megrendelt képeslapok például az 1930-as években minimálisan 1000 példányszámban jelentek meg.
Elvétve találkozunk olyan képeslapokkal is, amelyeket maguk a fotográfusok, vagyis a képek készítői adtak ki. Példának okáért itt a 20. század elején működő győri „Rembrandt” fényirdát, vagy a nyitrai, s idővel dunaszerdahelyivé lett Brunner Adolf egy-egy képeslapját említjük meg. A levelezőlapokra kerülő felvételek termé- szetesen megrendelésre készültek: ilyen szempontból a legtöbb dunaszerdahelyi képet minden bizonnyal a Nyitráról ideköltözött Brunner fényképészet fotózta. Ha mindegyik általuk készített szerdahelyi képet fellelnénk, az egyik leggazdagabb és legizgalmasabb vizuális gyűjteményét adhatnánk a 20. század Dunaszerdahelyének.
Az egyik képeslap bélyege dunaszerdahelyi postai pecséttelHa rangsorolnunk kellene, a legtöbb képeslappal Goldstein Józsua nyomdája ajándékozta meg az utókort, s utána Petényi Márk nevét kell odasorolnunk, illetve a Haar családét, majd a többi kiadóét. Természetesen a maga módján mindegyik képeslap szép és egyedi, ám tudnunk kell, hogy az itt látható 135 képeslap ma már csak féltett gyűjteményekben lelhető fel. Nehéz régi szerdahelyi képeslaphoz jutni manapság.
Látható kötetünkben az is, hogy nem mindenhol ugyanolyan minőségűek a képeslapok – van régebbi, van újabb, van jobb és van rosszabb nyomdatechnikával készült egyaránt. Mindenesetre néha a nem túl szép és jó minőségű képeslapokat is felhasználtuk, hiszen ezek közlésénél nem a minőség, hanem a tartalom volt a vezérlő szempont. Van továbbá, ahol egyáltalán nincs feltüntetve, vagy nem értelmezhető a képeslap kiadója, készíttetője, illetve az elkészülés vagy postázás dátuma – ez esetben a szövegben ezt mi sem tüntettük fel. Itt említjük azt is, hogy a képeslapok „neveinél” meghagytuk az eredeti helyesírást, nem javítva azokat (színessel kiemelve).
Reméljük, kiadványunk értékes, és mindenképpen különleges darabja lesz a helytörténet, illetve a régi városkép iránt érdeklődőknek, hiszen ezeken a régi képeken tárul elénk valójában a maga teljességében a mára teljesen eltűnt egykori, régi Dunaszerdahely…
 

Nagy Attila

A keménytáblás, 96 oldalas, gazdagon illusztrált, krétapapíron megjelent kiadványt a Historium Kiadótól rendelhetik meg az érdeklődők, vagy Dunaszerdahelyen a Családi Könyvklub üzleteiben (városközpont, MAX bevásárlóközpont), a Molnár könyvkereskedésben (HYPERNOVA), a Csemadok Antikváriumban, illetve a Vermes villában (a Kortárs Magyar Galériában) juthatnak hozzá.

Online ITT RENDELHETŐ MEG!

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Egykor és ma A múlt képeslapokon...