• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

Dunaszerdahely legrégibb köztéri szobra romjaiban is lenyűgöző

2013-ban lesz 300 éves az a (duna)szerdahelyi kőszobor – mondjuk így: városunk legrégibb köztéri szobra –, pontosabban talapzatának és a mára sajnos eltűnt szobrát tartó oszlopának maradványa, amelyet 1713-ban emelt a Pókateleki Kondé család három testvére: Ádám, Ferenc és György.

Mit is tudunk e legrégibb szerdahelyi köztéri szoborról? A leírások szerint ez a szakrális emléke, kőszobra városunknak a gyermek Jézust a karján tartó Boldogságos Szűz Máriát ábrázolta („statua lapidea B. M. V. Jesum in ulnis gestantis”), amely egy magas talapzaton nyugvó oszlopon helyezkedett el – hasonlóképp, mint a Templom téren található, 1777-ben emelt Szentháromság oszlop. A három testvér édesanyjuk végakarata szerint emelte 1713-ban az útmenti szobrot, amely sokáig a Komárom felé vezető főút mentén állott („in via Regia versus Comaromium”).

Sokáig a Kondé család ápolta és gondozta az emlékművet, amelyre pénzt is hagytak, aztán a Kondék „ősi családi fészküket elhagyták”, s a város gondozta tovább a szobrot. Az 1945 utáni időszakban a szakrális kisemlékek sorsa ismert lett, amit lehetett, a kommunista rendszer hű kiszolgálói elpusztítottak, ledózeroltak, vagy egyszerűen a templomkertbe zsúfoltak – ezt a szobrot kivéve, amely a Komárom felől városunkba érkezőket üdvözölte. Egészen az 1980–90-es évekig, amikoris vagy suhanc kölykök, vagy mások a Szűz szobrát lefeszegették, ledöntötték (a Mária szobor további sorsa egyelőre ismeretlen előttem). A 300 éves szobor talapzata most a Sárga kastély udvarán várja végzetét – vagy sorsának, mondjuk így, jobbra fordulását...

Jómagam mindent meg fogok tenni azért, hogy e 300 éves emléke Dunaszerdahelynek méltó módon fennmaradhasson az utókor számára...

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Egykor és ma Dunaszerdahely legrégibb köztéri szobra romjaiban is lenyűgöző