• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

FELHÍVÁS – Segítsen Ön is Dunaszerdahely fotókrónikájának összeállításában

Kedves dunaszerdahelyiek! Városunk történetével kapcsolatban már számos kiadvány látott napvilágot – 2015 végére azonban A fénnyel írt város – Dunaszerdahely fotókrónikája 1880–1980 címmel egy olyan rendhagyó nagy album megjelentetését tervezzük, amelyben a település történetét fénnyel írva, azaz régi fotók segítségével szeretnénk az olvasók elé tárni.
Az egyedi szempontú, összefoglaló, nagy képes album célja, hogy 1880-tól kezdődően több száz szemet gyönyörködtető fényképen keresztül megmutassa Dunaszerdahely egykori mindennapjait, épületeit, kulturális, gazdasági életét, illetve sporttörténetét, és természetesen lakóit, azok életét.
Az 1880 és 1980 között készült felvételek segítségével így nem csak a politikatörténet egyes momentumaival, a városkép már jól ismert felvételeivel fogunk találkozni, hanem családtörténeti érdekességekkel, személyes portrékkal, életképekkel is – a mindennapok múltba tűnt pillanataival.
S végre lehetőség nyílik az eddig nem publikált képek közlésére is, melyeket az ezzel foglalkozó dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Adattár gyűjtött, s gyűjt össze.
A nagyméretű, 400 oldalas, keménytáblás, krétapapíron megjelenő kiadványba kerülő felvételek mindegyike magyarázó szöveggel lesz ellátva, emellett történelmi felvezetők, időrendi táblák, térképek, kislexikon, történelmi ki kicsoda stb. segíti majd a könnyebb tájékozódást.

Ebben a munkánkban kérjük most is az Ön segítségét!
Keressük továbbra is a régi felvételeket, családi fotókat, képeslapokat, amelyek egykor itt, Dunaszerdahelyen készültek, s melyekkel együtt hozzájárulhatunk egy árnyaltabb, családiasabb városkép megjelenítéséhez. Az albumban természetesen a képek tulajdonosainak a nevét is közöljük.
A képek gyűjtését és digitalizálását továbbra is Nagy Attila helytörténész (illetve a Csaplár Benedek Adattár) koordinálja.

Legyen az Ön segítségével színesebb városunk múltja!

Kapcsolat, információ:
Nagy Attila helytörténész,
0905 278764, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

A Dunaszerdahely képes múltját feltáró gyűjtés támogató partnerei:
Dunaszerdahely város önkormányzata, Csallóközi Múzeum, Római Katolikus Egyház – Szent György plébánia, Dunaszerdahelyi Református Egyházközség, Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség, Dunaszerdahelyi Evangélikus Egyházközség, Biró Márton Polgári Társulás, Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet, Pázmaneum Polgári Társulás, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

 

Histórium könyvest!A mágikus realizmus magyar mestere Dunaszerdahelyen!

2014. november 21-én, pénteken a Historium Kiadó meghívására a nagyszerű tatabányai író, Benyák Zoltán teszi tiszteletét a dunaszerdahelyi Vermes-villában, ahol 18:00 órai kezdettel legújabb könyvét, a Csavargók dalát fogja bemutatni. A szerző könyvei közt nincs két egyforma regény, Zoltán mindig bámulatos történetekbe rántja magával olvasóit, minden alkalommal más-más hangulatokat, dallamokat, ízeket csempészve a sorok közé. Könyvei egyetlen közös nevezője, hogy mindegyik rendkívül magas színvonalú irodalmi élményt nyújt: egyszerre szórakoztat és gondolkodtat el, ragad ki a hétköznapi valóságból és kényszerít kíméletlen önvizsgálatra. Aki tud, jöjjön hát el a Csavargók dala bemutatójára, garantáltan nem fogja megbánni!

 

Meghívó - Szent György-napok

Április 23–27., Dunaszerdahely
A város alapításának, védőszentjének, egyesítésének és jeles személyiségeinek városi ünnepnapja


 
 


Program:
2014. április 23. (szerda):
– 18.00 – Az én városom, Dunaszerdahely – várostörténeti kiállítás (Vermes-villa)

2014. április 24. (csütörtök):
– délelőtt – az alapiskolákban rövid megemlékezés a város alapításának, védőszentjének, egyesítésének és jeles személyiségeinek ünnepnapján
– 16.00 – Imaóra nemzeti szentjeinkkel (Szent György-templom)
– 16.30 – Ünnepi főpapi szentmise a Szent György-templomban. Főcelebráns: Orosch János nagyszombati érsek
– 18.00 – Főpapi körmenet Sikabonyba
– 18.30 – Harangszentelés a sikabonyi Mindenszentek-templomban

2014. április 25. (péntek):
– 10.00–13.00 – Az én városom, Dunaszerdahely c. várostörténeti verseny döntője az iskolák csapatai számára a Vermes-villában
– 18.30 – Ünnepi emlékest Dunaszerdahely egyesítésének 160. évfordulója alkalmából a Városi Művelődési Központ színháztermében

2014. április 26. (szombat):
– 10.00 – Lovagavatás a Szent György-templomban
– 9.00–13.00 – Gulyásfőző verseny (szabadidőpark)
– 10.00–14.00 – Városi sportnap (szabadidőpark)
– 10.00–20.00 – Szent György-búcsú – vásári forgatag, kirakodóvásár, kézművesek – óvodák, iskolák fellépése
– 19.00 – Szent György bál
– 19.00 – I. Sikabonyi búcsúi bál

2014. április 27. (vasárnap):
– 11.00 – Ünnepi búcsúi szentmise Dunaszerdahely város lakóiért

Főszervezők:
Dunaszerdahely város, Római katolikus egyház, Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet

Társszervezők:
Biró Márton Polgári Társulás, Csallóközi Múzeum, Fény Polgári Társulás, Kortárs Magyar Galéria, Nemzetközi Szent György Lovagrend Szlovákiai Priorátusa, Pázmaneum Társulás, Sikabony Polgári Társulás, Városi művelődési központ
 

160 éve egyesült Duna-SzerdahelyA település történetének egyik legfontosabb fordulópontja minden bizonnyal az abszolutizmus idején történt, amikor is 1854-ben közigazgatási egységgé vonták össze Előtejedet, Nemesszeget, Újfalut és Szerdahely mezővárost, Duna-Szerdahely néven.
A (lényegében az abszolutista hatalom által) egyesített község élére ekkor közös városbíró került, akinek a tisztségét az állam által kijelölt biztos látta el. Az 1850-es évek végéig ezért természetesen nemigen beszélhetünk még igazi önkormányzatiságról, az csak az 1860-as évek elejétől tapasztalható. 1861-ben a közös képviselőtestület ülésén már Prileszky István járási főbíró nevét olvassuk, aki egyben a város főbírója volt, illetve látjuk, hogy bontakozóban van az önkormányzatiság, hiszen „a zsibbasztó kényszer alatt behozott községi intézményeink ezutáni alakulása hozatott szóba”, írják. A képviselőtestület az ülésen meg is erősíti az 1854-es egyesítést: „Az eddigi községi kapcsolat Szerdahely mezőváros, Nemes-Szeg, Elő-Tejed, és Újfalu helységek között ezentúlon is fennmarad.” Az egyesült településen „minden városrészben és így összesen 4 Hadnagy választassék az illető városrész lakósai által, kik a város birajával egyetértésben minden ügyekben intézkedni fognak, kivévén az összes község nagyobb, és köz elhatározást megkívánó ügyeiben.” Melléjük két esküdtet is jelöltek, valamint az egyesített „város községi pénztár kezelésére egy külön Elöljáró választatik”. Emellett ezen az 1861. január 30-ai ülésen még jegyzőt, a közszolgálatra pedig egy hajdút, két éjjeliőrt (ezek egyike mint kisbíró is szolgál), valamint Elő-Tejed részére egy tizedest fogadtak. Jó krónikásként írjuk meg neveiket is: a városbíró 1861-ben Mihalcsek István, a négy hadnagy (bíró) Csiba István (Szerdahely), Szeif Antal (Újfalu), Petényi Ádám (Nemesszeg, s ő lett a községi pénztárnok is egyben), Ládi Mihály (Elő-Tejed) lett. Továbbá „megszegödtettek” Berecz Ignácz városi hajdúnak, Patasi József első, Antal István másod éjjeliőrnek, illetve megválasztották a város jegyzőjét is, Mészáros Lázár személyében.
 

Bíró Szabolcs új könyvének bemutatója

 

A kötetről bővebben!

 

HistoryCon 2013 – idén ismét Dunaszerdahelyen!

Tizenegy író a Felvidék legnagyobb könyves megmozdulásán

 

A Historium Kiadó a Kortárs Magyar Galériával együttműködve tavaly szervezte meg a magyar történelmiregény-írók első nemzetközi találkozóját, azaz a HistoryCon 2012 elnevezésű karácsonyi könyvünnepet. Az irodalmi fesztivál a kezdeti „gyermekbetegségek” ellenére is kiválóan sikerült, és nagy közönségsikerrel zárult. Idén ismét megrendezésre kerül a HistoryCon, a szervezők szerint már letisztulva, még jobban összpontosítva az írókra és könyveikre, illetve a közönségre, melynek valódi közösségi élményt kívánnak nyújtani.
 

Bővebben...

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Egykor és ma