• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

Lángoló ég Dunaszerdahely felett…Ezúttal nem a szerdahelyi régi nagy tűzeseteket vesszük górcső alá, hanem egy érdekes, bár a helyiek emlékezetében már elhalványult, 1938-ban bekövetkezett természeti jelenségről szólunk.
Adjuk át a szót a város akkori krónikásának, Hartmann Józsefnek, aki a Járási Hivatal főjegyzőjével, Glóser Jenővel figyelte meg a jelenséget:

„Ritka szép látványban részesült városunk lakossága 1938. január 25-én az esti órákban, amikor az égbolt nyugati felén csodálatos kárminpiros felhőszerű fény jelent meg.
Úgy 8 óra tájban kezdett kibontakozni a csodálatos égi tünemény, amely a legkülönbözőbb találgatásokra adott alkalmat. A lakosság többsége tűzre gondolt, úgy, hogy a közeli falvakban tűzriadót rendeltek el és félreverték a harangokat is. Nálunk is azt hitték eleinte, hogy Sikabonyban vagy Hodosban van a tűz.
Csak később gondoltak arra, eszméltek fel, hogy valamilyen égi jelenséget látnak.
Tekintve, hogy erre a napra az Országos Hivatal »Légo elsötétítési gyakorlatot« rendelt el (légoltalmi, légvédelmi gyakorlat – a szerző megjegyzése), így az az elsötétített város felett különösen szépen és tisztán látszott minden pompájában és részletében.
Magáról az egész tüneményről az alábbiakban számolok be:
Húsz óra után egy pár perccel kissé északkeleti irányban az égbolton csodás felhőszerű vörös fény jelent meg, mely a látóhatár felett kb. 60–70 foknyi magasságig volt észlelhető. Később ez a vörös felhőfátyolság – melyen a csillagok átragyogtak – kettévált és a nagyobbik része nyugat felé húzódott le.
A legszebb színpompáját 20 óra 50 perc körüli időben mutatta, amikor az egész tünemény a sötétvörös színből átment világos-narancs, sőt zöldessárgába, melyet napnyugta irányából világos sávok díszítettek. Úgy nézett ki az egész tünemény, mintha egy csodás tűzijátékba alulról belefényszóróztak volna kb. 12–15 fényszóróval. A fénycsóva 10–15 fokkal túlhaladta a csodás égi tünemény határát.
Később a vörös fény elhalványodott és felhúzódott észak felé, de még 23 órakor is látható volt.” – írja a krónikás.
Az elkövetkező napokban aztán kiderült, mi is volt a tünemény, amelyet Amerika és Európa lakossága – köztük a dunaszerdahelyiek is – aznap este megcsodálhattak. Nem más volt, mint egy ritka és hatalmas erejű sarki, más néven éjszaki fény kitörés, azaz a Föld északi sarkánál a napkitörések után a légkörbe lépett töltött részecskék (elektronok és protonok) által keltett fényjáték, amely akkor, 1938 januárjának végén egészen az afrikai partokig látható, tapasztalható volt.  
Nagy feltűnést keltett sarki fény, hiszen tájainkon nagyon ritkán figyelhető meg, ugyanis az főleg az Északi-sarkkörtől északra (illetve a Déli-sarkkörtől délre) tapasztalható leginkább. Nem csoda hát, ha sokan megrémültek a jelenségtől, s bár a nagy riadalom később alábbhagyott, mégis égi jelnek, fenyegető mementónak tekintették azt.
„Az északi fény megzavarta Mainben is a rádiókat, megijesztette az európaiakat” – írta a Maine Press Herald másnap. A New York Times január 26-ai számában ezt olvassuk: „Északi fény Európa felett. Az emberek menekülnek, hívják a tűzoltóságot.” A Bismark Tribune így vezette fel a nagy hírt: „Európa ideges: ez az első nagy sarki fény 1709 óta.” Hartmann Dunaszerdahelyen pedig ekképp zárta a jelenség leírását:
„Csodálatosan szép volt – mondogattuk. Világégés és háború lesz – mondották az öregek!”
 

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Dunaszerdahely a két világháború között Lángoló ég Dunaszerdahely felett…