• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

Ereklyés Országzászló avatása Dunaszerdahelyen

Minden város történetében vannak olyan emlékek, amelyek mára nem léteznek, amelyeket az idő vagy a politikai változások szele söpört le a település térképéről. Ezúttal egy ilyen kevésbé ismert dunaszerdahelyi emlékműről – felavatásának éppen 73 éves évfordulója apropóján – fogunk többet megtudni: az Ereklyés Országzászlóról.
Még 1925-ben jött létre a Trianon által megszabdalt Magyarországon az az Ereklyés Országzászló Nagybizottság, amely azt tűzte ki céljául, hogy szerte Magyarország területén az egykori történelmi országot megidéző, s egyben a nemzet egységét jelképező Ereklyés Országzászló emlékműveket állítson fel.

Ez az emlékműbizottság 1939-ben, a Felvidék visszacsatolásának egyéves évfordulóján, sorozatos országzászló avatásokkal emlékezett meg az eseményről.  
A Dunaszerdahelyre kerülő országzászlót, amelyet a Segédhivatali Tisztviselők Országos Szövetsége (STOSZ) még 1938-ban ajánlott fel a város részére, a budapesti Szabadság téren avatták fel ünnepség keretében, az ottani Ereklyés Országzászlónál, 1939. november 5-én. A déli őrségváltás alatt, amelyre a budapesti Gamma gyár leventeszázada és a VII. kerületi leventezenekar vonult ki, a Dunaszerdahelyre kerülő zászlót is árbocra vonták.
A szerdahelyi országzászló hasonló volt a többihez: egyik oldalára a történelmi Magyarországot, benne a csonkaország térképével, míg másik oldalára a nemzeti címert hímezték az irredenta jelmondattal: Így volt – így lesz. A Csallóköz központjába kerülő lobogó budapesti beiktatásán Sverteczky József államrendőrségi segédhivatali igazgató, valamint Pólya Antal miniszteri tanácsos mondott beszédet.
A dunaszerdahelyi vasútállomásra a zászlót, valamint azt hozó küldöttséget szállító rendes szerelvény 1939. november 12-én gördült be. Itt a város vezetése, illetve a politikai és társadalmi élet képviselői fogadták a jelképet, majd az állomástól a Vasút utcán (ma Jesenský út) a bíróság felé haladva kísérte a tömeg, az egykori Zipszer-tó helyén (később Május 1. tér, ma Szent István tér) előkészített (nagyobb, mint embermagas) bástya-szerű emlékműhöz.
Az eseményen több ezres tömeg jelent meg, a teljes város magyar zászlókkal volt feldíszítve.
Az avatáson részt vett Nagy Nándor főispán, illetve a város és a környék előkelőségei is. Az Ereklyés Országzászló Nagybizottság nevében dr. Liptay Lajos kormányfőtanácsos mondott avatóbeszédet, akit a már említett Sverteczky József, valamint Turcsányi László országgyűlési képviselő követett. A város részéről dr. Szeiff Géza, a helyi Országzászló Bizottság elnöke, valamint Srenker Lajos bíró szóltak – ezután, katonai tiszteletadás mellett, felvonták az országzászlót az emlékműre. Az ünnepség keretében a város vezetése az országzászló talapzatába helyezte az eseményről szóló megemlékezés okiratát, majd több szavalat és hazafias dal is elhangzott. Innen a város krémje a Kázmér vendéglőbe ment ünnepi ebédre.
1939–45 között az országzászló előtt zajlottak Dunaszerdahely nevezetesebb megemlékezései (még az 1945. március 15-ei ünneplést is itt tartották). A front közeledtével a lobogót vélhetőleg Szeiff Géza vette magához és rejtette el. A 2. világháború után a cseh katonák megrongálták, majd lebontották a bástya-emlékművet, amelynek a helyére később egy kisebb szocialista emlékművet, 1971-ben pedig Nagy János Mártíremlékmű című alkotását helyezték.

A dunaszerdahelyi országzászló képgalériája:

A zöld nyíllal jelölt területen állt az országzászló


Nagyobb térképre váltás

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Dunaszerdahely a két világháború között Ereklyés Országzászló avatása Dunaszerdahelyen