• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

Lángoló ég Dunaszerdahely felett…Ezúttal nem a szerdahelyi régi nagy tűzeseteket vesszük górcső alá, hanem egy érdekes, bár a helyiek emlékezetében már elhalványult, 1938-ban bekövetkezett természeti jelenségről szólunk.
Adjuk át a szót a város akkori krónikásának, Hartmann Józsefnek, aki a Járási Hivatal főjegyzőjével, Glóser Jenővel figyelte meg a jelenséget:

Bővebben...

Szilveszter éjszaka 1935-ben

Úgy látszik, nincs új a nap alatt. Akkor is, most is gazdasági válság: s mégis, mindenki mulat...
A Csallóközi Hírlap. Magyar vidék 1936. január 12-i száma az 1935-ös szilveszter éjszakáról:
 

„Amíg hajnal lesz az éjszakából
Riport Dunaszerdahely Szilveszter-éjszakájáról

Bővebben...

Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben

Annak ellenére, hogy a frontvonalak közvetlen borzalmai elkerülték őket, a csallóköziek már az első világégés legelején, 1914 szeptemberében szembesülhettek a háborús mindennapokkal, hiszen az Osztrák–Magyar Monarchia hadügyminisztériuma három nagy császári és királyi hadifogolytábort létesített a Csallóközben, Dunaszerdahelyen Spányik ezredes, Nagymegyeren Walkner alezredes, míg Somorján Halhaczth alezredes táborparancsnokok vezetésével.
Mind a császári és királyi katonai parancsnokságot, de a településeket is váratlanul és felkészületlenül érte mégis e foglyok tömeges megjelenése. Dunaszerdahelyre például már 1914 októberének elejére tízezer, zömében orosz hadifogoly érkezett, Nagymegyerre hatezer szerb, s hasonlóképp Somorjára is többezres létszámban érkeztek a fogságba esett katonák… „Az oroszok szelíd, tisztességes és mélyen vallásos emberek, a szerbek azonban renyhe, piszkos, vad népek” – írja róluk 1914-ben a nagyabonyi plébános.

Bővebben...

Ereklyés Országzászló avatása Dunaszerdahelyen

Minden város történetében vannak olyan emlékek, amelyek mára nem léteznek, amelyeket az idő vagy a politikai változások szele söpört le a település térképéről. Ezúttal egy ilyen kevésbé ismert dunaszerdahelyi emlékműről – felavatásának éppen 73 éves évfordulója apropóján – fogunk többet megtudni: az Ereklyés Országzászlóról.
Még 1925-ben jött létre a Trianon által megszabdalt Magyarországon az az Ereklyés Országzászló Nagybizottság, amely azt tűzte ki céljául, hogy szerte Magyarország területén az egykori történelmi országot megidéző, s egyben a nemzet egységét jelképező Ereklyés Országzászló emlékműveket állítson fel.

Bővebben...

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Dunaszerdahely a két világháború között