• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

Szent György? Nagyboldogasszony?

Az 1781-es Batthyány-féle vizitáció szerint nem találjuk a Nagyboldogasszony ábrázolását a főoltáron, ebben az időben tehát egyértelműen Szent György a patrónus. Mégis honnan eredeztethető hát az a furcsa kettősség, amely templomunk védőszentje kapcsán felmerült? Azaz, hogy miért is írják egyszer Szent Györgynek, másszor a Nagyboldogasszonynak a templomunkat?  
Ismét az 1781-es Batthyány-vizitáció idevonatkozó részeit kell megértenünk.

A vizitátor azt írja, a források hiánya miatt nem tudható bizonyosan, hogy a templom hajdan meg volt-e szentelve, ám hogy megáldva meg volt, az bizonyos. Az is biztos, írja, hogy „a templom patrocíniuma az év folyamán kétszer van ünnepelve”: az egyik a Szent György mártír oktávájába eső vasárnap (vagyis a szent ünnepe utáni, nyolcadába eső vasárnap – magyarán az április 24-e utáni vasárnap), a másik pedig a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének a napján, azaz augusztus 15-e (illetve az utána következő vasárnap). Ugyancsak ebben a részben jegyzi meg a Batthyány érsek aláírásával hitelesített egyházlátogatás, hogy a szerdahelyi Szent György-ünnephez apostoli brevével, azaz pápai engedéllyel „teljes búcsú van hozzáfűzve”.
Ez a „kettős búcsú” pedig nem más felé mutathat, minthogy templomunkat Szent György tiszteletére szentelték meg, ám nem a szent többnyire böjtbe eső ünnepnapján (amikor is nem szentelnek templomokat), hanem az augusztusi Mária-ünnepen. Magyarán az egyik búcsú a védőszent emléknapja, míg a másik a felszentelés napja, amit esetünkben Szűz Mária ünnepére időzíthettek. Megmagyarázható így tehát a furcsa kettősség; a nagybúcsú (György) és a kisbúcsú (Mária) kialakulása; s a régi – a vizitátor szavaival: „emberemlékezeten túli” – Mária-tisztelet is érthetővé válik.

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Vallási élet Szent György? Nagyboldogasszony?