• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

DAC 1904 - 1904?

Mítoszt kell törnünk, hiszen a város legendás sportegyesületének, a DAC-nak a tényleges megalakulását - hiteles források alapján - nem 1904-re kell tegyük, hanem attól későbbre. Dehát a DAC akkor nem a legenda, és szájhagyomány szerinti 1904-ben alakult meg? A válasz: nem. Hát akkor mikor? Lássuk a tényeket!

Bár igaz, hogy szervezett, aktív sportélettel már a 20. század elejétől találkozunk településünkön, ám ez kifejezetten az iskolai sportot érinti. A képviselőtestület 1904-ben mintegy két holdnyi (a mai Északi lakótelep helyén lévő) területet biztosított Dunaszerdahely község faiskolája számára, ahová tornaszereket állíttatott fel - ez a kifejezetten az iskolák számára létrehozott faiskola volt az aktív sport létének első, „tapintható” jele, ám egyleti életről még semmiképp nem beszélhetünk, egyleti élet kialakulásának sem a képviselőtestületi ülések jegyzőkönyveiben, sem a Csallóközi Lapokban nem leljük nyomát.

Az egyesületi sport dunaszerdahelyi kezdetei 1908-ra nyúlnak vissza, amikor a városban megalakult a Dunaszerdahelyi Sport Egylet (DSE). „Mint értesülünk, Dszerdahelyen uj sport-egyesület alakult Vermes Ferencz közszeretetnek örvendő szolgabíró elnöklete alatt. Igen üdvöznek tartjuk a lavn tenis és a football nemes sportját megkedveltetni a közönséggel.” - írja a Csallóközi Lapok. ALAKULÓ ülését 1909. május 22-én tartja az egyesület a községháza tanácstermében. 1910 és 14 között egyfajta pangást tapasztalunk: látjuk a DSE aktivitásait (sakk, futball, tenisz – a teniszpálya a mai Karcsai úton volt), ám emellett a város képviselőtestülete részéről az érdektelenség mutatkozott meg az egylettel kapcsolatosan.

1914–1919 között a nagy háború, valamint Csallóköz Csehszlovákiához csatolása bizonytalanította el a DSE sorsát is. A rendszeres labdarúgó-mérkőzések ugyan 1919 júniusában újrakezdődtek, ám a sportegyletet, más társadalmi szervezetekhez hasonlóan, feloszlatta az új hatalom.

A DSE 1919-es leállása után azonban röviddel, 1920 folyamán megalakult a Dunaszerdahelyi Atlétikai Club, ismert nevén a DAC. „Kulturegyesületeink sorában a Dac az, amely talán a legfontosabb missziót terjeszti, ha csupán azt vesszük mérlegelés alá, hogy ifjuságunkat elvonja a léhaságtól (…). 1920-ban nagy lelkesedés mellett alakult meg a »Dunaszerdahelyi Atlétikai Club«. Az alakuláson Dunaszerdahely társadalmának minden rétege részt vett.” - szövegi le a megalakulás tényét a Csallóközi Lapok.

Nagy ambícióval indult a munka, s a község a tornakertet (az egykori faiskolát) 12 évre a DAC rendelkezésére bocsátotta, 600 korona évi bérért.

Érdemes megállni a DAC 1920-as megalapításánál, ahol látványos és széles körű összefogást tapasztalhattunk a dunaszerdahelyiek részéről. A különböző vallásúakat (keresztényeket, zsidókat), s különböző pártállású érdeklődőket egybefogó DAC 1920-as indulása ugyanis több volt, mint sportszeretet: egyfajta politikai protestálás, a magyar összefogás erejének megmutatása lett a csehszlovák államhatalom előtt – a sport mezében.

Sommásan fogalmazva, ha azt kérdeznénk, mikor is alakult meg a DAC, a legkorábbi dátumul elődje, a DSE 1908-as alapítását kellene tegyük. Vagy az 1920-as alapításét? Ki-ki döntse el maga...

A képen a Csallóközi Lapok 1925-ös számának visszaemlékező cikke az öt évvel azelőtti DAC alapításra.

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Kulturális élet, sport DAC 1904 - 1904?